Гідравліка для трактора

І от нарешті дійшли руки і до гідравліки на свій саморобний міні трактор. Причіп вже є тобто міні трактор грузи перевозить, настав час подумати як міні трактор пристосувати до роботи в полі, а саме для роботи з плугом для викопування картоплі, сапками, культиватором, підгортачем картоплі, можливо в подальшому з плугом для розорювання землі та косаркою.
Для цього повинен бути на міні тракторі механізм підйому навісного. Цей механізм може бути ручний, електричний або гідравлічний, отже коротенько по кожному з пунктів.
Ручний механізм підйому навісного може бути через вагу, тобто використати довгий важіль (ручку) та піднімати за рахунок сили ваги, або через ручну лебідку. Ручний спосіб досить простий та економічний у реалізації але не практичний особливо коли навісне важке та приходиться обробити багато городу. Ручною лебідкою трохи легше, але досить багато часу займає сам процес підйому, особливо коли грядки короткі та потрібно багато раз опускати та піднімати навісне.
Електричним механізмом підйому навісного користується багато людей і він практично нічим не поступається гідравлічному. Але у ньому у ньому є свої конструктивні особливості міні трактор повинен бути обладнаний досить продуктивним генератором та великим акумулятором щоб живити двигун який крутить механізм. Для електричного приводу основними компонентами є
1)      акумулятор,
2)      генератор,
3)      двигун приводу,
4)      плата управління.
Гідравлічний механізмом підйому навісного найбільш поширений у тракторах серійного виробництва. По своїй конструктивній особливості гідравлічний привід є найбільш складний у виготовленні та кількості елементів. Для гідравлічного приводу основними компонентами є:
1)      насос,
2)      розподільник,
3)      масляний фільтр,
4)      розширювальний бачок,
5)      гідро циліндр,
6)      шланги
Я довго обдумував який привід мені використати та зважився на найважчий тобто гідравлічний. У конструюванні гідравлічного приводу основним є правильний підбір шестерень для приводу НШ чи шківів для пасової передачі. Щоб число обертів насоса не перевищувало допустимі та щоб не було нижчим допустимого. У моєму випадку насос НШ-10Е тобто мінімально повинно бути 1100 обертів, а максимально 2200 обертів у хвилину. Коли буде трохи менше обертів це не страшно завжди коли опускаєш чи піднімаєш механізм можна дати трохи газу, гірше коли оберти перевищують кажуть що насос може гальмувати двигун. Ще однією важливою частиною є сторона обертів насоса, в залежності де ви розмістите насос потрібно визначити у яку сторону йому потрібно крутитися за годинниковою стрілкою чи навпаки. Насоси є правосторонні та лівосторонні. Вибір розподільника залежить від кількості секцій, тобто скільки гідро циліндрів ви хочете використовувати. Я вибрав розподільник Р-80 двохсекційний із плаваючим режимом. Гідро циліндр я вибрав б/у від рульового управління комбайна НИВА. У ньому шток виходить десь на 20 см. цього цілком достатньо для моїх цілей. Розширювальний бак повинен бути не меншим за три об’єми масла гідро циліндра тобто якщо циліндр1 на 400 грам масла, а циліндер2 350 грам масла тоді потрібно (400+350)*3 .(у цьому я можу помилятись я керувався таким правилом). Масляний фільтр у мене взятий з автомобіля ВАЗ-2101 на моєму блозі є стаття “ Фільтер для гідравліки трактора”.
Блок схема розміщення компонентів гідравліки для трактора






Коментарі

Дописати коментар